Rädslor

15 mars

Igår tittade årets första tussilagon fram, Tobias bjöd på paj och vi gjorde en kort handlingsutflykt till Stora Skedvi.

Nu är även Spaniens gränser stängda, Spanien är efter Italien det värst Coronadrabbade landet just nu. UD gick igår kväll ut och avrådde från alla utlandsresor. Vi håller tummarna att Linda och Daniel kommer hem från Barselona.
Det talas om flockimmunitet, att när tillräckligt många fått viruset klingar det av. Det talas också om den hamstring som sker, hyllorna gapar tomma i många affärer, torrmjölk, toapapper, receptfria mediciner, pasta, blöjor mm

I sociala medier förekommer mycket ilska och en hel del hån över att människor hamstrar och är rädda. Det är inte konstigt att man blir rädd, något liknande har jag inte upplevt under mina 66 år och det vi har att referera till är de katastroffilmer vi tittat på i åratal. Jag kan förstå att man hamstrar men även ifrågasättandet varför man lägger upp så stora lager. Det ovanliga i att ingen ”expert” kan berätta om vad som kommer att ske, att ingen vet är skrämmande. Håna inte de som är rädda, hjälp till att lugna dem i stället! Obearbetad rädsla är farlig och kan bli vår största fiende.

Vi är oroliga och rädda! Vi försöker ta hand om det på bästa möjliga sätt och kommer att göra allt vi kan för att undslippa smitta. När jag kom hem med en vanlig förkylning i november smittade jag Mats och han hamnade snabbt på sjukhuset med lungproblem. Det får inte hända igen! Vi är också rädda för att pandemin ska tära på vårdresurserna så att Mats inte får den vård han behöver.
Vi är inte rädda för att bli utan mat. Frysen är full och vi har handlat så att vi klarar oss bra ett par veckor och helt ok i en månad ungefär. Vi handlar färskvaror i Stora Skedvi om det behövs. Jag testade hemgjord havremjölk igår och det kan fungera i nödfall om man accepterar att kaffet smakar lite havregrynsgröt. Det går också att handla via nätet, Tobias köper cigaretter som levereras i brevlådan.

Det positiva är den sammanhållning som situationen har skapat. Vi hjälper varandra om det behövs. Många erbjuder sin hjälp med handling t ex. Filmer sprids från Italien när de isolerade människorna håller gemensam konserter via sina balkonger kl 18 varje dag. Vårt fokus har fått en viktigare inriktning. Vi vill överleva!