18 mars

Det är en underlig känsla som infinner sig pga coronaviruset. Oro att drabbas, vilket kan innebära döden för Mats, är grunden till vårt ställningstagande att gå i frivillig karantän. Massmedia och de sociala nätverken svämmar över av tyckande, teorier, oro, fakta, osäkerhet, siffror och procent. Jag följer rapporteringen med fler konstaterade fall och dödsoffer. Jag följer presskonferenser och skämt om toalettpappershamstringen, italienare som sjunger och spelar på sina balkongen, operasångare i Umeå som uppträder från en balkong, människor som erbjuder sig att hjälpa riskgruppen, gymnasieskolor och gränser som stängs, besöksförbud på sjukhus…
Det är en underlig upplevelse, som att befinna sig i en verklig katastoffilm.

Här hemma har vi det bara bra. Vi är glada att vi bor avskilt och på landet, i en av storstäderna skulle vi vara mer begränsade.
Vi jobbar på med att ställa i ordning matkällaren och till råga på allt har vår diskmaskin gått sönder och vår ugn klarar inte längre att hålla jämn värme. Nu är ny diskmaskin och spis beställd och vi planerar att rusta upp vårt kök. Jag lägger pussel, rastar hundar, ser på serier och går igenom trädgården för att planera insatser. Varvar med vardagssysslor och lite fönsterputsning. Vi äter gott och umgås så mycket eller lite vi vill.

Kusin Eva sköter om familjegraven i Bjärnum.
Igår skickade hon foto på hur vårfint hon har gjort det.

Säters kommun letar febrilt efter offentliga dokument från 2013. Jag har begärt kopior av vårt yttrande och deras beslut och handläggning angående vår granntomt. 2013 fick vi yttra oss angående samma företagare som nu återigen vill bedriva verksamhet på tomten. Då ansökte han om att bedriva miljöfarlig verksamhet på granntomten. Vi har ett diarienummer men de kan inte hitta dokumenten. Anmärkningsvärt!
Just nu sker ingen verksamhet på tomten. Den 1 april ska bygg- och miljönämnden ta beslut om hans senaste ansökan. Vi kommer hålla oss uppdaterade om vad som händer!