Klokt och roligt!

När Einstein höll föreläsningar vid amerikanska universitet var den återkommande frågan som studenter ställde mest till honom:

  • Tror du på Gud?
    Och han svarade alltid:
  • Jag tror på Spinoza gud.

Baruch de Spinoza var en holländsk filosof som betraktades som en av de stora rationalisterna från 17-talets filosofi, tillsammans med Descartes.

Spinoza:

”Gud skulle säga:

Sluta be.
Vad jag vill att du ska göra är att gå ut i världen och njuta av ditt liv. Jag vill att du sjunger, har kul och njuter av allt jag gjort för dig.

Sluta gå in i de mörka, kalla tempel som du själv byggt och säga att de är mitt hus. Mitt hus ligger i bergen, i skogen, floder, sjöar, stränder. Det är där jag bor och där uttrycker jag min kärlek till dig.

Sluta skylla på mig för ditt eländiga liv; jag sa aldrig att det var något fel på dig eller att du var en syndare, eller att din sexualitet var en dålig sak. Sex är en gåva jag gett dig och som du kan uttrycka din kärlek, din ecstasy, din glädje. Så skyll inte på mig för allt de fick dig att tro.

Sluta läsa påstådda heliga skrifter som inte har något med mig att göra. Om du inte kan läsa mig i en soluppgång, i ett landskap, i dina vänners utseende, i din sons ögon…… hittar du mig i ingen bok!
Sluta fråga mig ′′ kan du berätta för mig hur jag ska göra mitt jobb?” Sluta vara så rädd för mig. Jag dömer inte dig eller kritiserar dig, inte heller blir arg, eller bryr mig. Jag är äkta kärlek.

Sluta be om förlåtelse, det finns inget att förlåta. Om jag skapade dig… Jag fyllde dig med passioner, begränsningar, nöjen, känslor, behov, inkonsekvenser… fri vilja. Hur kan jag klandra dig om du reagerar på något jag lagt i dig? Hur kan jag straffa dig för att du är som du är, om jag är den som skapade dig? Tror du jag kan skapa en plats att bränna alla mina barn som beter sig illa resten av evigheten? Vilken sorts gud skulle göra det?

Respektera dina kollegor och gör inte det du inte vill ha för dig själv. Allt jag ber om är att du är uppmärksam i ditt liv, att uppmärksamhet är din guide.

Min älskade, detta liv är inte ett test, inte ett steg på vägen, inte en repetition, inte ett förspel till paradiset. Det här livet är det enda som finns här och nu och det är allt du behöver.

Jag har släppt dig absolut fri, inga priser eller straff, inga synder eller dygder, ingen bär markör, ingen håller rekord.
Du är absolut fri att skapa i ditt liv. Himlen eller helvetets.

– Jag kan inte säga om det finns något efter detta liv men jag kan ge dig ett tips. Lev som om det inte finns. Som om detta är din enda chans att njuta, älska, existera.

Så, om det inte finns något efter, då kommer du ha njutit av möjligheten jag gav dig. Och om det finns, var så säker på att jag inte frågar om du uppförde dig rätt eller fel, jag frågar. Tyckte du om det? Hade du kul? Vad tyckte du mest om? Vad lärde du dig?…

Sluta tro på mig; tro är att anta, gissa, inbilla sig. Jag vill inte att du ska tro på mig, jag vill att du ska tro på dig. Jag vill att du ska känna mig i dig när du kysser din älskade, när du stoppar om din lilla tjej, när du smeker din hund, när du badar i havet.

Sluta prisa mig, vilken typ av egomaniac Gud tror du jag är?

Jag är uttråkad att bli berömd. Jag är trött på att bli tackad. Känner du dig tacksam? Bevisa det genom att ta hand om dig själv, din hälsa, dina relationer, världen. Visa din glädje! Det är så man prisar mig.

Sluta komplicera saker och upprepa som en parakit vad du fått lära dig om mig.

Vad behöver du fler mirakel till? Så många förklaringar?

Det enda som är säkert är att du är här, att du lever, att denna värld är full av underverk.”

________________________________________________________

okänd källa, hittat på facebook