5 maj

Söndagsmorgon

Solen strålar, fåglarna kvittrar och luften är kylig. I natt väcktes vi av att räven skrek ute på vägen utanför sovrumsfönstret.

Jag vaknar långsamt, efter läkarbesöket på hudkliniken har jag blivit mer uppmärksam på min ledvärk. Den är värst på morgnarna, min högra höft vill inte bli stödd på utan smärtar vansinnigt i 5-10 steg, därefter är det lindrigare eller försvinner. Detta kommer även när jag suttit still länge och har kommit i skov ända sedan cancertiden.

Jag har svårt att böja mig mot golvet eftersom smärtan i ryggen/höfterna hindrar mig att resa mig igen, detta lindras under dagen men försvinner aldrig helt. Det har pågått sedan minst ett år tillbaka. Det som jag konstigt nog varit minst medveten om är smärtan och morgonstelheten i händerna, kanske på grund av att psoriasen besvärar mig mer. Det tar timmar att mjuka upp fingrarna och jag blir mer och mer tafatt i greppet. Har jag tur hör detta ihop med min psoriasis och försvinner/lindras när jag börjar medicineringen. Är det artros lindras det också eftersom det är samma medicinering.

Det slår mig att efter cancerbehandlingen drogs jag med allmän ledvärk i många år, därav partiell sjukskrivning. Värken var liten och molande och låg alltid i bakgrunden men var tydligast på natten och väckte mig oftast efter 5-6 timmar. Det lindrades med åren och kan det vara så att jag blivit tillvand vid att ha lite ont och därför inte uppmärksammat att det blivit värre?

Jag har pratat med Mats som blir mer och mer otålig att komma hem. Besked på morgondagens rond är nu i fokus.

Dagen kommer att bli lugn för min del. Den viktigaste röjningen inför hygienutrymmet är gjord, här är relativt välstädat och färdigtvättat, det märks att jag är pensionär och rår min egen tid. Jag ska se på MotoGP innan jag kör till Falun.