”Sprättekaka”

Skånebördig som jag är har spettekakan (spiddekaga) alltid funnits med på de stora kalasen. Vi har sagt spettekaka tills någon av barnen döpte om det till sprättekaka, vilket ju är ett passande namn. Smulig, söt och spättig är den.
Den dekorerades gärna med en blombukett upptill. Vi skar upp den nerifrån, varv för varv så att toppen blev kvar till sist. Ibland skar man den så att den bildade en korg med uppskurna spettekaksbitar inuti. Den skulle ätas som efterrätt tillsammans med glass/grädde och färsk frukt.

Mats spettkaka kommer från ett bageri i Sjöbo och är maskingjord. Förr i tiden köpte vi dem handgjorda, de gjordes på specialgjorda spett som vevades över en värmekälla. Då kunde vi också beställa namnet på jubilaren som dekoration högst upp runt kanten.
När jag var ung tillverkade pappa ett spett och jag hjälpte honom att göra en hemgjord spettekaka över vedspisen. Jag minns inte hur resultatet blev bara tillverkningen och att det inte var så enkelt…

Spettekakan vid vårt bröllop 2011.