Vårdagjämning

20 mars

Igår pratade vi bilar i syskonsamtalet. Jag tog fram ett foto på vår familj vid Lloyden, taget i Grycksbo 1955 eller -56. På min 50-talssida berättar pappa om några av våra bilar.

Lloyd
Lloyd är den första bilen jag minns. Den tillverkades av Hansa-Borgward i Bremen. Den kallades för ”lyx-mopeden” och man sa: ”Se Sverige från landsvägskanten – åk Lloyd!” 
De första modellerna hade ”spånkaross” upptill och plåt under ”midjan”, dvs själva toppen var av plywood, klädd med konstskinn. Senare kom en modell med hel stålkaross och en 4-takts boxermotor (liggande cylindrar). 
Pappa berättar vidare: 
”Vår Lloyd var av äldsta modellen, hade en 2-taktsmotor på 23 hkr och drog 0,45 l/mil! Den gick å andra sidan inte fortare än max 80 km/tim. Det var en s.k. herrgårdsmodell med dörr baktill, således en 3-dörrars. Med nedfällt ryggstöd bak fick man en yta, där Ni låg och sov, när vi körde kväll/natt till t.ex. Bjärnum. Sidodörrarna var ”felhängda” dvs gångjärnen satt i bakkanten, varför vinden kunde ta tag om man öppnade under körning, farligt! Vi bodde i Karlskoga under Lloyd-tiden 1956-57-jan 58. Den fick gå 4500 mil.” 

Volvo
1958 skaffade vi en begagnad svart Volvo PV 444, E-modell. Den gick 4500 mil. Nästa PV kallades Olivia, en olivgrön PV 544. 1962 skaffade vi en grön Amazon Herrgårdsvagn. Ny kostade den 17 300 kr (drygt en halv årslön).
Thomas Näsström har en sida om PV 444 L/LS -57

Ingen av oss minns vilken färg Lloyden hade.

Idag är det lördag och vårdagjämning. Det fortsätter att vara gråkallt ute men det ska bli varmare kommande vecka, då kanske tussilagon vaknar.

Hasse har fått sin första spruta, så det börjar att röra på sig.