Allvarligt läge?!

14 januari

Gårdagen förgylldes av ett långt facetimesamtal med Elin i Malmö och Åsa på Katrinebergs folkhögskola (hon hoppar in och jobbar där ibland). Vi har beslutat oss för att ha sådana möten regelbundet. Jag mår så bra och blir glad i hela kroppen av att se och prata med dem!

Nyhetsrapporteringen är dyster. Det är svårt att avgöra i hur allvarligt läge vi befinner oss. Jag tänker på stort och smått. Allt från pandemi, krigshot, elkris till klimat-och vädervarningar.

Ute blåser det kraftigt och jag vaknade av hur en vindby tog i mot husväggen. Nästan all snö har tinat bort. Det har varnats för oväder i Jämtland och Härjedalen med ovanligt mycket regn, snö och starka vindar. Gårdagens rapporter visar att de har haft ett besvärligt läge med översvämningar, inställd trafik och stängda skolor.

Elpriserna har stigit i höjden och det kalla vädret ger skyhöga elräkningar och nu ska de värst drabbade kompenseras.

Pandemin sprider sig med nya varianter och i väldig hastighet men det verkar som om de stora utbrotten avtar lika snabbt.

Ryssarna har flyttat stridsbåtar till Östersjön och militären förstärker bl a på Gotland. Det går att försvaga splittra ett land med många olika medel innan en invation. Om Sverige skulle bli angripet blir det inte på traditionellt sätt. Jag fick en del insyn i detta när jag arbetade på Trafikverket men jag kan inte bedöma hur stor hotbilden är.