Oktober

1 oktober 2022

Igår var bensinen nästan 1,50kr billigare än idag. Idag kostar den över 20 kr litern. Det fortsätter att vara oroligt i Eurpa och världen. En orkan värre än på 100 år härjar i USA, Ryssland har fejkade folkomröstningar och utropar ockuperade delar av Ukraina som ryska, gas läcker ut ur sprängda ryska ledningar i Östersjön. Kriget i Ukraina har blivit kriget i Europa. Hela Europa oroar sig inför en tung och dyr vinter.

Vår hotbild är dyr bensin, dyr mat och höga elpriser och även fortfarande corona. Vi gör vad vi kan men vet ännu inte om vi klarar kostnaderna för att hålla värmen i huset under vintern trots att vi har bergvärme och ny värmepump. Mats hjälpmedel, syrgasapparat och promenadmoppe kostar också en hel del att hålla igång men är naturligtvis värt varenda öre.

Vi är oroade men fortsätter leva ett bra liv utifrån förutsättningarna.

Igår var det dags för provragning i Långshyttan igen och en resa till Hedemora för att skaffa murbruk till källardörrinfarten för promenadscootern. Lasse och Mats fixade den på eftermiddagen/kvällen.

Jag köpte en låda och packde en ny krislåda efter konstens alla regler. Jag har tidigare inte tänkt på våtservetter och vattenreningstabletter så det ska jag komplettera med. Liksom en extradunk med vatten. Vi har en vev- och solcellsdriven radio som också kan ladda våra telefoner. I källaren kan vi ordna en tillfällig toalett. Man får inte använda avloppen alls vid ett vattenstopp. Vi förutsätter att vi kan vara kvar här hemma och har då stora möjligheter med vår nya vedspis som har en bra ugn med termometer.

Lådan får stå i köket så att vi kan hålla den uppdaterad med nya varor när hållbarheten tar slut. Vi som bor på landet bör ha en hemberedskap på en vecka enligt hemvärnet, i staden gäller 72 timmar.

Lasse hämtar just nu hit Ximenas hundar, hon är sjuk och de ska få springa av sig tillsammans med våra i trädgården under dagen. Ikväll åker de tillbaka till Ximena.