Tänk om…

6 oktober
Denna krönika skrev Hanna Hellquist i DN i början av veckan.

Världen är galen och ingen vet vad som händer!

Det är klart vi ska vara rädda! Jag kan inte förneka att jag är rädd för vad ”detta” kommer att utvecklas till. En till synes galen Putin i Ryssland och ett pågående krig i Europa som vi inte vet hur det kommer att utveckla sig. Krigföring på en ny nyvå som drabbar långt utanför krigszonen, starka krafter av desinformation i informationssamhället, kärnkraftverk tas som ”gisslan” och sabotage mot samhällsviktiga funktioner. Våld och segregation och skottlossningar blir vardag i systrarnas Skarpnäckkvarter. Mat och energipriser skjuter i höjden och drabbar alla hårt men skoningslöst de mest utsatta. Skolor kan inte hållas öppna pga lärarbrist, sjukvårdssystemet fungerar uruselt och privata sjukförsäkringar ger förtur. osv…
Svenskarna fixar beredskapslådor för att klara sig i en eventuell kris. Men kan vi ens föreställa oss vad för slags kris det blir? Det är bra om vi har mat och matlagningsmöjligheter men hur sköter man toalettbesök utan vatten och avloppsystem, syrgasmaskinen utan el. Ska beredskapslådan användas hemma eller tas med vid eventuell flykt? I så fall behöver den utrustas för att passa olika förutsättningar.

Är jag nojig? Nä, jag tror inte det. Jag tycker att det är viktigt att våga tänka på mina rädslor. Att göra vad jag kan för att förbereda mig för det oförutsägbara. Att bo på landet långt från storstäderna ger förutsättningar att klara sig bra. Vi har alltid ett reservlager, en bra vedspis för värme, bak och matlagning och vattenkällor finns i närheten.

Ingen vet vad som kommer att hända. I en galen värld kan jag inte säga att allt är som det ska men i vår lilla värld, här och just nu är allt som det ska! Just nu är det viktigaste av allt att se till att ha det så bra vi bara kan!

Livet pågår och idag skickar vi gratulationer till Tobias på födelsedagen! Åsa planerar för öppet hus i sin atelje i Göteborg.


Några tidningsklipp: