Jakthistoria

Under jägarutbildningen läste vi massor av jakthistorier. Nu kan vi bidra med våra erfarenheter… Älgjakten är flera historier i sig.

Idag var vi med om en speciell händelse.

Gunilla arbetade hemifrån och när arbetsdagen var slut skyndade vi oss ut på rådjursjakt. Mats hade suttit på älgpass inte långt hemifrån och där har vi ofta sett rådjur. Nu tänkte vi ställa oss där och se om något rådjur dök upp.

På vägen dit såg vi ett rådjur ute på åkern. Framme vid passet parkerade vi bilen och smög oss tyst ut till de platser vi valt ut. Gunilla stod med hagelbössan och hade skottmöjligeter vid en åker och Mats stod 20 meter därifrån med ett kulvapen och hade en bra skottmöjligheter vid en annan åker.

Skymningen kom snabbt och inga rådjur syntes till. Vi hade ögonkontakt och gjorde handtecken till varandra och hade nästan gett upp när Mats fick ett rådjur inom skotthåll. Gunilla såg hur han stod och siktade utan att skjuta. Efter en lång stund small skottet av och ur mynningen slog en meterlång eldsflamma. Det hade vi aldrig sett tidigare annat än på film.

Mats skakade av adrenalin när Gunilla kom fram. Rådjuret hade försvunnit från åkern och Mats hade inte sett vart det tog vägen efter skottet. Det var inte helt mörkt så vi gick ner till skottplatsen och konstaterade att det inte fanns blod och inget rådjur låg i närheten. Om det var träffat hade det förmodligen sprungit en bit in i skogsdungen och lagt sig i sårlega. Det var nu dags att hämta spårhunden Putte och ficklampor och göra ett eftersök.

Putte hittade spåret och ledde oss in i skogsdungen över stock och sten. Mats med pannlampa och spårsele på Putte. Gunilla efter med ficklampa och hagelgevär. Inget blod och inget rådjur… Efter en lång stund kom Putte fram till en rådjurslega och skrämde iväg ett rådjur ut på åkern. Den sprang och var inte skadad och efter en bit vände den sig och Mats kunde se ögonen reflekteras i lampskenet. Vi tror att det var det rådjur Mats skjutit mot och missat. För säkerhets skull lät vi Pute spåra ett tag till men hittade inga säkra spår. Mats gjorde ytterligare en skottplatsundersökning innan vi bestämde oss för att han missat och åkte hem.

Ute börjar årets första snöflingor att falla. Vi fick en spännande start på helgen…