15 april dagsrapport

7:00

Anna och Lasse kom hit igår eftermiddag och vi kunde sitta ute och dricka kaffe, härligt! Ängeln Lasse skiftade till sommardäck på passaten. Jag hade glömt att ta hem elfilten och åkte en extra gång till Falun för att hämta den och göra ett kort besök hos Mats. Han mådde inte så bra efter dagens tillslag.

I natt vaknade jag av att bli bländad av månen genom sovrumsfönstret. Jag låg vaken någon timme innan jag somnade om.

Kl 9 kommer han att köras med ambulans till Akademiska i Uppsala. Vi väntar spänt på deras information och åtgärder. Jag stannar hemma med hundarna men bilen är fulltankad och sommardäcken på ifall det blir aktuellt att köra dit. De närmaste dagarna är mycket viktiga och jag kommer att skicka alla tankar och all kärlek och önska honom all läkekraft han kan få!

Sedan februari har Mats legat på sjukhus 38 av 73 dagar.

8:30

Mats har stängt av mobilen inför ambulansfärden.

Han hade vaknat till vid 4 inatt och strax därefter kom de in för att kolla upp honom. Han hade haft skurar men inte tillräckligt för att ICDn skulle slå till. Han fokuserar på att vara lugn och hålla sig positiv.

Jag fokuserar på att hålla nerverna i styr. Den turbulens som varit de senaste månaderna och alla hjärtstopp har satt sina spår. Vid varje hjärtstopp är Mats för ett ögonblick död i mina tankar och fast det kanske borde vara tvärt om blir det svårare och svårare att ta hand om. Från början var jag och vi lyckliga över att han överlevde och att hans hjärna inte hade tagit stryk. Vid varje stopp undrar jag att hur många fler starter hans hjärta klarar av och vad det var jag räddade hans liv till.

Mats energi går åt att hålla skräcken för ett nytt tillslag borta och vi lever ett ”ickeliv”. Vi kan bara förhålla oss till hans tillstånd just nu. Om det fortsätter med täta tillslag kommer det att bli mycket tufft.

Om de lyckas i Uppsala hoppas vi att Mats får mycket bättre förutsättningar att skapa ett drägligt liv. När vi vet resultatet ska vi ta hand om och förhålla oss till det!

Jag lägger pussel och sysselsätter mig med icke handkrävande aktiviteter. Det kommer att bli långa dagar innan vi vet hur det blir!

13:10

Förmiddagen har sniglat sig fram. Solen strålar och hundarna och jag var ute på baksidan. Där kan de härja och springa av sig energi och jag fortsatte rensa hallonhäcken och kratta ( så mycket som händerna tålde). Jag har lagt 2 pusslen, surfat, ätit lunch och VÄNTAT. Nu ska han ha kommit fram och blivit omhändertagen. Hans mobil förblir avstängd tills han kommit till rätta men han har lovat att höra av sig så fort han kan…

14:30

Jag väntar på att höra från Mats innan jag åker till Säter och hämtar paket och handlar.

16:00

Strax innan kl 15 fick jag ett sms med avdelningsnummer och att Mats väntade på att läkaren skulle komma. Jag körde iväg och handlade och fick som vanligt en ljudinspelning av läkarsamtalet som jag kunde lyssna på utanför affären. De ska i morgon gå in via ljumsken och reta hjärtat till arytmi för att försöka hitta triggerområdet. ICDn kommer att vara avstängd. Om de hittar ett triggerområde kyler/bränner de. Det är svårt att veta i förväg vad utgången av ingreppet kommer att bli. Mats kommer att vara vaken med lugnande, eftersom det kan upplevas som obehagligt, Han ska fasta from i natt och kommer vara en av 3 patienter som behandlas i morgon, vilken i ordningen visste de inte.

Eventuellt kommer de även att genomföra den undersökning som planerats den 23 april.

Nu väntade han i ett väntrum, han har inte fått plats i något rum ännu men har en säng. Ambulansen hade varit försenad så de var inte framme förrän vid 13 och då skulle han direkt undersökas, därav dröjde det innan han hörde av sig. Han har ännu inte fått någon mat idag eftersom han missade lunchen.

17:50

Det har varit en ännu varmare dag idag. Vi har varit ute mycket, både på framsida och baksida och i morse kunde jag gå ut barfota i morgonrock!

Mats är tilldelad en plats i en delad sal och börjar slå sig till ro. Han noterar att det är ett stort sjukhus, bl a kom de med en meny där han kunde välja lunch och middag i morgon.

Nu återstår nästa väntan, på morgondagens ingrepp!