Allvarligt

7 januai

Igår skedde det jag oroat mig för. Trump och hans anhängarna överskred den absoluta gränsen av vad som är acceptabelt. Under dagen höll Trump ett tal som eggade anhängarna att bege sig till Kapitolium, invadera byggnaden och hindrade sammanräkningen av elektorernas val.

Mats har suttit uppe och följt händelseutvecklingen under natten. Vi har länge varit oroliga för hur Trump skulle avsluta sin presidentperiod. Jag hoppas att han i och med gårdagens gränsöverskridande övertramp kommer att tappa ett stort antal av sina anhängare!

Människor som Trump kan ta sig fram och bli oerhört farliga medan vi envist blundar för att bibehålla vår inbillade trygghet.
Jag har ingen lösning på hur man ska förhindra att starka och vansinniga människor får makt att utföra vansinnigheter. Jag tänker att det var på samma sätt när Hitler växte sig stark. I en demokrati kan det lätt gå överstyr.

Vi har länge levt i en relativt trygg välfärdsbubbla där den egna välfärden varit i centrum utan något större hot.
Covid-19 landade som en bomb och många av oss insåg allvaret, men de som kände sig ohotade fortsatte leva i sin bubbla. Klimatkrisen är ytterligare ett exempel på vad vi kan välja att blunda för. Kriser som vi människor själva skapat.

I allt detta tror jag på att jag ska göra så gott jag kan för mig själv och min omvärld. Jag tror att vi människor i grunden är goda och vill väl men lätt kan tappa perspektivet när det blir stort och komplicerat, om vi blir rädda eller får för stor makt.

Jag tror att det idag blir en dag vi inte ska tala om…