Del 1 2022: januari – juni

Januari 2022

Italienska Bianca flyttade in och förgyllde vårt år!
Corona fortsatte att härja och vi fortsatte att isolera oss. Vi hade då tagit 3 vaccinationer men under året tog vi ytterligare två.

Jag fyllde 68 år och jag börjar inse att jag är en gammal tjej, för tjej kommer jag alltid att vara!

Februari

Den 23 februari firade vi Mats andra återfödelsedag. Vi är märkta av den dramatiska tid hans hjärtstopp innebar men började finna oss tillrätta i vår nya tillvaro.


Vi var fortfarande påverkade av coronaepidemins effekter och höll oss isolerade.
När Ryssland i slutet av februari angrep Ukraina rubbades hela tillvaron. Vi drogs in i ett krig!

Mars

Krig och höjda priser på mat, el och bränsle präglade året och påverkade oss alla. Trots detta tog vi till vara dagarna och följde Tage Danielssons råd. ”Det ska vara gött att leva”!

Joel kom på besök till Mats födelsedag. Hundarna ger oss sådan glädje men också kära bekymmer. Vi ägnade oss länge åt att göra tomten rymningssäker. Bianca kunde hoppa över hur lätt som helst.

Vi kunde glädja oss åt att Elin och Viktor flyttade ihop i en fin 2:a i Malmö.

Förutom krig, pandemi och höga priser blev klimathotet märkbart.

April

Vi började planera inför sommaren. Lasse satte igång två bikupor och tillsammans med Ximena planerade vi sådd i pallkragarna.

Jag körde ner till Åsa i Göteborg och sedan for vi tillsammans till Elin och Viktor i Malmö och ett besök i Landskrona hos Joel och Johanna hann vi också med. Mats hade det bra hemma med Tobias och Lasse.

Sverige och Finland sökte medlemskap i Nato. Det Ukrainska motståndet är stort och de återtog ryssockuperade områden.

Maj

Vi började ställa i ordning husbilen, inför en ny säsong är det alltid en massa småfix. Vi bytte batteri och efter en punktering blev det också nya däck. Hundarna behövde också tränas och sitta säkert under färd. När vi fått igång vårt grindbygge och odlingarna planerade vi att göra längre husbilsresor.


Kriget i Ukraina fortsatte och vi överöstes av förskräckliga bilder och rapporter. Medvetenheten om vår sårbarhet ökade, politikerna enades om att ansöka om Natomedlemskap och upprustning av vårt försvar blev en prioriterad fråga.

Här i Arkhyttan togs det initiativ till en studiecirkel om hur vi kan samarbeta och lokalt vara beredda i olika krislägen. Det är en positiv sida av krisläget, vi i byn lär känna varandra och börjar samarbeta. Lasse och jag deltar tillsammans med många bybor och studiecirkeln fortsätter under våren.


Juni

Vi mötte sommaren genom en resa till Fårö. Som medlemmar i PAH-föreningen blev vi bjudna till en sammankomst med andra PAH-sjuka under några dagar. Det blev en tydlig vändpunkt för oss, att träffa människor med samma sjukdom och/eller i samma situation var välgörande. Likaså att efter åren av isolering ge sig ut i världen igen.

Odlingarna frodades, bikuporna satte igång, sommaren tog över och Mats satte igång att måla!

Anna kom på besök från Italien och vi fick många kära besökare. Tobias som bott hos oss hela covidtiden fick ett jobb i Köpenhamn och flyttade den 1 juli.
Vi gjorde utflykter med våra fyrhjulingar och livet lekte!

Fortsättning av årssammanställningen kommer i 2022 del 2.