Småskalighet

Den sjukan har jag lidit av väldigt länge!

I morse när jag vaknade upptäckte jag att jag äntligen kände mig frisk. Den förkylning jag dragits med har varit långvarig och seg. Uppblandat med otålighet och längtan efter vår och värme har det varit en tung period. Nu blir det bara bättre!

Jag är och har alltid varit emot kärnkraft och vill att den ska avvecklas så fort det går. Enligt en undersökning är fler och fler svenskar för utbyggnad av kärnkraften. Vinterns elkris påverkar oss och skrämmer många. Om man vill fortsätta leva som tidigare förstår jag denna önskan.
Men jag anser att vi alla måste tänka om, hur kan vi leva med bra levnadsstandard utifrån ett nytt ”tänk”?

Jag har funderat över detta sedan jag var aktiv i miljörörelsen på 70-80-talet. Vi lyckades bra med livsmedelsfrågorna men energifrågorna har det varit sämre med. Jag är för mångfalden, att vi ska undvika storskalighet och utnyttja de resurser som finns lokalt tillgängliga. Förutom detta bör vi ställa om oss själva, industrin och samhället mot ett mer energisnålt och miljövänligt samhälle.
Med politiska beslut och ett bra stöd kunde de flesta hus haft solpaneler och vi kunde haft lönsam småskalig vindkraft t ex.

Det har visat sig att ett företag ansöker om att bygga 10-19 vindkraftverk i skogen på berget närmast vår by. Ett storskaligt vindkraftsbygge.

Det är vår närmaste skog med fina stigar och ingår även i vårt jaktområde. Byborna och markägarna är mycket negativa och det mullrar i stugorna.
Vi vill gärna behålla vår lättillgängliga skog och förstår inte varför man inte utnyttjar de stora bergsknallarna längre från bebyggelsen. Det finns gott om utrymme norr om byn!

Det tilltänkta området är inringat. Den blå pricken är vårt hus.

Vindkraft är ett av många bra alternativ, jag har inget emot att det placeras ut några snurror i ”vår” skog men om det måste vara storskaligt ska de utnyttja områden utan bebyggelse.

Jag skriver här i bilddagboken med vår nya dator. Idag måste jag åka och köpa billiga läsglas så att jag bättre kan se vad jag skriver på skärmen…
Vintern stannar visst ytterligare ett tag, vi hade -9,8 kl 7.