månadsarkiv: oktober 2024

Livet är skört

Livet är skört och jag var riktigt nervös för Mats igår. Allt kan hända men denna gång gick det bra. Det verkade inte som om lungorna försämrats särskilt mycket. Resultatet kommer att diskuteras i ett läkarteam. När den träffen blir vet vi inte.

Jag fördrev tiden bäst jag kunde och förberedde för Mats hemkomst. Undersökningen gjordes först på eftermiddagen och vid 16-tiden beställdes hemfärden från färdtjänst och det blev en lång väntan fram till kl 20:00 innan de hämtade honom.
Här hemma väntade jag otåligt med hemgjorda smörebröd. Vid 22=tiden anlände en lättad Mats till en lika lättad och nöjd famij, ordningen var återställd!

Tröst i mörkret

Jag hade hoppats att fönsterputsningen skulle fixas vid flyttstädningen men höstens låga sol gjorde att jag tog tag i putsandet igår. I alla fall 3 av fönstren blev putsade. Fortsättning följer.
Mats blev inlagd och förberedd infor kateteriseringen som ska ske någon gång idag. Därefter måste han ligga stilla i 4-5 timmar innan han skrivs ut, så vi hoppas att det blir gjort nu på morgonen. Tidpunkten är ännu inte bestämd.

Matsedel på sjukhuset.

Det är märkligt tomt i huset när varken Lasse eller Mats finns här. Men också tyst och lugnt, lite skönt under en dag. När syrgasmaskinen är tyst hör jag nya saker, värmepumpen t ex. Men det är för lugnt för att jag ska trivas. Jag blev igår medveten om att jag går in i övervakningsläge när Mats är hemma. Det gör att jag alltid är lite spänd och förklarar min trötthet. Det ska jag sluta med, jag finns här men varken ska eller behöver inte hålla koll hela tiden!

Jag har tidigare lagt ut minnesklipp på sånt som sker i vår oroliga omvärld. Just nu undviker jag detta och jag tänker att jag ska lägga ut positiva klipp i stället, men hittade inget. Men jag hittade detta,

jag är inte ensam!

Förra året började Mats med julförberedelserna i november och tänker göra samma i år. I år kommer jag att hjälpa till!

Morgonrapporten från Mats är positiv, han har sovit sina 8 timmar och är förberedd!

Min dag

Nu har jag vinkat av Mats som blivit hämtad av färdtjänsten. Kl 11 har han tid i Uppsala. Det har varit nattfrost och solen skiner!

Vad ska då jag göra?
Jag har mycket att välja på, både förströelse och nyttigheter. Dammsuga, putsa fönster, bära ved och flyttkartonger, tvätta, fortsätta måla (nu har det lossnat), lägga pussel, se serier eller bara vara. Jag började med att sätta igång tvättmaskinen och sätter mig med ett pussel, sedan får vi se vad jag väljer.

På iPaden spelar jag Wordfeud med Ulrica, Maggan och Gigi varje dag liksom lägger pussel, spelar Blockudoku och lägger patienser.

Spelet Sky spelar jag tillsammans med Elin, Åsa och Martin. Just nu är det en ny säsong med en ny Muminvärld att utforska. Vi var alla ute och flög tillsammans sent igår kväll.

Måndag

Både Mats och jag har haft en stökig natt med orolig eller ingen sömn alls. Så blir det ibland och är inte hela världen när vi inte har något vi måste utföra idag.
På natten har jag många tankar och en hel del kloka insikter kommer fram. Jag har längtat så efter att flytta och trängt undan mina känslor och ersatt det med intensivt flyttplanerande och strecktittande på serier. Det har varit en inre stress och rester av frustrationen kring vårt dåliga bilköp har också funnits kvar.
Nu har jag släppt efter och känslorna bubblar fram en efter en. Målningen hjälper till men just nu blir jag bara irriterad över att jag inte kan bli nöjd med det jag målar. Jag brukar ha lätt för att uttrycka mig i färger och former och jag inser att jag undertryckt mer än jag trodde. Men det behöver visst ta sin tid att bearbeta.

Lasse har skickat foton på sig och Ludde sittande i solen i Annas italienska trädgård, med en kall öl i handen. Det ser orättvist skönt ut! Men de har några arbetssamma olivskördsveckor framför sig.

Idag är det lika mörkt och grått som igår. Mats laddar inför resan till Akademiska i Uppsala i morgon där han ska tillbringa tisdagen och onsdagen. Jag blir ensam i huset några dygn, det vet jag inte när det hände senast.

Det bekymmersamma världsläget och aktuella händelser blundar jag just nu för. Men detta fångade ändå min uppmärksamhet:

Hagelskur

Åter igen möts vi av en grå tung oktobermorgon.

Igår var det ljusare och jag fick in lite av den sista veden som nu var blöt av senaste regnet. Det får torka bredvid vedspisen. Lasse och Johan tittade in för lite prat och kaffe, vi sålde vår fruktpress via marketplace, Mats lagade sin gitarr, vår bil flyttade in i garaget och vi helghandlade i Säter.

Mats kom lycklig hem efter dragspelskonserten, vilken förmån att få tillgång till detta här hemma i byn! Han har växt upp med dragspelare och hoppas på att få låna ett deagspel och prova om han kan ta upp sitt spelande igen.

Kvällen avslutades med ett Game of Throneavsnitt.

Just nu anfölls vi av en hagelskur och Bianca flydde in i värmen! Det får bli en innesittardag helt enkelt.

Förbereder inför vintern

Även Mats staffli har nu fått en plats och vi ser fram emot att tillbringa tid vid våra stafflier. Jag har svårt att komma igång och leker mest med färgerna.

Igår var det bättre väder och humöret stiger direkt. Vi gjorde jättegoda lammköttbullar och facetimde med systrar och svåger i Skarpnäck. Karin reser ner till Spanien nästa vecka, hennes hus är annu inte sålt och hon behöver träffa en del personer och se till sitt hus.

I kväll ska Mats gå och lyssna på dragspelsmusik i Arkhyttans kapell!

Depp och pepp

Höstmörkret, blåsten och regnet svepte in mig i en tung sinnesstämning igår. Det tog mig halva dagen att komma i balans igen. Jag tog in staffliet, plockade fram mina färger och boade in mig i en hörna av stora rummet.

På kvällen kom Lasse och Patrik och åt pizza med oss, de hjälpte till att bära in Mats stora staffli. Äntligen kan vi börja måla igen!

Joel ringde och berättade att de vill fira julen med oss, så kul! Ännu mer att se fram emot!

Höst och julplanering

Länk till en lika aktuell text som för 40 år sedan!

Torsdag morgon och jag sov lite längre är vanligt. Vi fastnade framför några avsnitt av Game of Thrones igår kväll.
Lasse var här och åt rotmos med oss och kommer tillbaka idag. Han ska lära mig att mata bina med sockerlösning eftersom han reser ner till Italien på söndag. Där ska han och Ludde hjälpa Anna med årets olivskörd under två veckor.

Vi har köpt en snygg vadmalväst till Mats som alltid fryser. De elektriska värmevästar han förbrukat under åren kan räknas på åtminstone en hand, de verkar inte gjorda för kontinuerlig användning. Dessutom bör man inte använda sådana om man har en OCD har vi just fått reda på.

Igår bokade jag en Malmöresa i slutet av november. Lasse har lovat att bo här under de dagar jag är bortrest. Elin har bokat en resa upp till Dalarna i mitten av december för att fira julen på släktgården. Ylva Lo kommer snart att gå och mycket mer kommer att hända under de två månader jag inte träffar henne.

Det har lättat lite på bostadsmarknaden enligt mäklaren, åtminstone i storstadsområdena.

Avslut

Efter en längre period med sämre och sönderhackad nattsömn har jag sovit riktigt bra de senaste nätterna. Det borde ha gjort mig piggare men jag känner mig tröttare, antagligen för att jag slappnar av.

Jag följde med Mats till hjärtläkaren igår och vi fick bekräftat att han hade flera så kallade incidenter mellan den 8 och 14 september, när vi var i Lökaröd. Hans hjärta var stressat och ICD: n gjorde sitt jobb exakt som den skulle men han kände bara av en av dem. Orsaken kan vara att hans syresättning har blivit sämre. Vi ska undersöka med lungavdelningen om han kan höja mängden syrgas ytterligare. Läkaren skrev ut uppgifterna om incidenterna för att Mats ska kunna visa det för hjärtläkarna i Uppsala nästa vecka. Där har de tillgång till journalerna men det kan vara bra att direkt kunna visa dem vad som hänt.

Ute är det regnigt och grått och lamporna behöver vara tända hela dagen. Det känns lite motigt men jag planerar en resa till Malmö i mitten av november för att ha något att se fram emot! Jag fortsätter också att följa lägenhetsmarknaden i Malmö men som tur är är det just nu ont om intressanta alternativ!

I frysen ligger nu 8 kg flytande honung som ska säkerställa vår framtida konsumtion. Vi har också kvar ett 10-tal burkar från förra året. Bivaxet tog Åsa hand om till sin tvålproduktion och nu är vår tid som honungsproducenter definitivt avslutat. Likaså avslutar vi vår tid som jägare. Älgjakten påbörjades igår och vi var glada att slippa frysa i regn och kyla. Våra sista vapen är på gång att säljas och skrotas.

Regn

Hösten tar över allt mer, idag regnar det och inte ens hundarna vill gå ut.

Igår hjälpte Lasse och Patrik till med att köra en släpkärra med skräp till tippen och det stora rummet närmar sig en fungerande atelje. Vi bakade kanelbullar och tog hand om ved och äpplen.

Idag väntar ett besök på hjärtmottagningen i Falun, vilket tar det mesta av dagens energi från oss.