Njaäe

Lasse fyllde år igår och vi firade med grillmiddag och tårta och det var betydligt muntrare än vad bilden visar!

Jag träffade dessförinnan läkaren som gav mig kortisonspruta i höften. Den ska ge bedövning två till tre dagar och kortisonet verka i upp till tre månader. Jag märkte genast en effekt och fram till läggdags befann jag mig i ett smärtfritt lyckorus. Varenda muskel i kroppen slappnade av.
På kvällen återkom smärtan och natten var som den varit tidigare, smärtsam förutom i en liggställning. Jag håller tummarna för att smärtan ska klinga av och att kortisonet ger effekt!

Vi diskuterade även frågan om hur man kan veta om jag har artros eller om det möjligen kan vara psoriasisartrit. Min vanliga läkare har varit upptagen så jag har besökt en ung AT-läkare i stället. För att påvisa min psoriasis hade jag förberett ett foto på hur händerna ser ut utan behandling.

Hon var väldigt öppen och noggrann och diskuterade mitt fall både med sin handledare och med en jourläkare på reumatologen. Mina krokiga värkande händer fotograferades och hon skrev en remiss till reumatologen för vidare utredning. Jag kände mig väldigt bra bemött!

När jag var på akuten i Avesta berättade jag om min psoriasis men också att jag arbetat i trädgården. I journalen fanns trädgårdsarbete och inkontinens nämnt men inget om min psoriasis, jag tycker att jag blev utsatt för åldersdiskriminering och behandlades som en gnällsjuk kärring. När jag kom till Långshyttan tog läkaren över journalen från Avesta och utgick därifrån (vi uteslöt inkontinens). Jag var inne i värkdimman och om jag inte hade tagit upp frågan om psoriasisartrit hade vi missat att kolla upp detta.

Vi är inne i en mental omställningstid, vi har insett hur skröpliga vi är och att vi ska utesluta en hel del av våra tidigare projekt och aktiviteter. Det är ett sorgearbete men det gäller också att lyfta blicken och se vad det ger för möjligheter! Vi turas om i humörsvängningarna, Mats och jag.

Väderprognoserna framöver verkar lovande, Mats glädjer sig och välkomnar värmen. Jag är rätt nöjd som det är.

Kriget i Ukraina fortsätter och nu senast har en damm sprängts vilket gett förfärliga konsekvenser. Bl a hotas ett kärnkraftsverks kylvatten.