månadsarkiv: augusti 2024

Dagen efter

Vi visste att gårdagen skulle bli en vilodag, en dagskörning med bil tar på våra krafter. Men det är det värt!

På eftrermiddagen gjorde vi en tur till Brösarp för att köpa fästingtabletter till hundarna och åkte sedan till Haväng och njöt av solen som tittade fram och vyerna!

Det är ”gött” att leva!

Vi gjorde även upp en planering för vår vistelse utifrån barnens önskemål och möjligheter.

Morgon i Lökaröd

Vi lämnade Säter vid 8- tiden och tog det extremt lugnt. Jag körde, förutom en kort stund då jag fick ögonmigrän och Mats tog över ratten. Hundarna är fantastiska, de säger knappt ett pip och är lyckliga över att de får vara med och dessutom utforska nya rastplatser! Vid ett stopp testade vi en Jureskogshamburgare, det var en av de godaste hamburgare jag ätit!

Det har sina fördelar att ha flyttat omkring i Sverige. Härjedalen, Dalarna och Skåne ligger mig särskilt varmt om hjärtat.
Skåne var länge den samlingspunkt och stadigvarande platsen i mitt liv. Alla somrar tillbringade vi hos mormor och morfar i Bjärnum och mina föräldrar flyttade dit strax innan pensioneringen. När vi körde genom Bjärnum vinkade mitt hjärta till alla minnen, mormor Agda, morfar Kalle, moster Ingegerd, mamma och pappa som ligger begravda där. Ibland stannar vi så att jag kan gå till deras grav, men inte denna gång. I Bjärnum bor numera min kusin Eva och två kusinbarn.

När Mats och jag nyss hade träffats skaffade hans kusin Helena huset i Lökaröd utanför Degerberga. Hon och hennes familj bor i Holland men tillbringar ett antal veckor/ månader per år i Sverige. Vi har hälsat på eller lånat gårdsplan och huset under de senaste 18 åren och det känns numera som hemma det också.
Skåne känns som hemma för mig, för att inte tala om för Mats! Vi har redan flyttat hit i tankarna och mycket är bra här. I Malmö t ex åker pensionärer gratis i kollektivtrafiken under de flasta timmarna på dygnet.

Efter 11 timmars körning körde vi in på gården och fridfullheten. Det var en mycket varm sommardag och när vi hade rastat hundarna och tömt bilen hade det blivit mörkt.

Jag var rejält trött fastän körningen gick ovanligt lätt, jag gillar vår nya gamla bil! När jag äntligen slagit mig ner undrade Mats om jag tyckte det var mörkt och jag hade tänkt att de hade dålig belysning här! Min hjärna hade stängt av redan innan jag tagit en Wiskey…

Äntligen framme!

Fridfull morgon:

Sista rycket!

Ikväll packar vi bilen och fixar det sista för att i morgon bitti starta resan mot Lökaröd. Denna gång kör vi hela sträckan och räknar med att vara framme på eftermiddagen/kvällen.

Vi är noga med att inte stressa och har fått prioritera bort en del, så som äppelplockning och gräsklippning. Vår stressnivå är väldigt låg och vistelsen i Skåne kommer att bli ett välbehövligt avbrott.

Bilen godkänd!

Bilen fick godkänt så nu är det bara att tuta och köra!

Under gårdagen fortsatte jag storrengöringen i stora rummet och dusch/sovrummet. På övervåningen huserar nu Ximenas innekatt. Hon och Fredrik reser idag ner till Anna i Italien. Haylie är hos Fredriks föräldrar.

Idag fortsätter vi med vardagsrum, kök och köksgolv, gräsklippning…

Äntligen!

Söndagen startade med regn och vi tog alla en lugn förmiddag. Sedan blev det fart!

Jag storrengjorde ugnen och spisen och Lasse hjälpte Mats att ställa i ordning bilen för besiktning. Så idag håller vi tummarna för att den går igenom besiktningen strax före lunch!

Om bilen är klar innebär det klartecknet för skåneresan. Vi tog igår ett gruppbeslut att spara honungen tills vi kommer tillbaka.
En hel del annat ska fixas innan vi reser men senast torsdag morgon kör vi. Vi räknar med att vara borta 2-3 veckor om inget nytt kring hus eller sjukvård dyker upp.

Så fort jag kommer ur ”väntaläget”, som varit så stor del av mitt senaste år, sover jag som en stock! Det är så befriande att själv kunna bestämma när, hur och var!

Nu förbereder vi huset för visning, packar och kör söderut så fort det går!

För tillfället engagerar jag mig inte i det som sker i Sverige, Europa, USA och världen. Jag bara noterar.

Ta farväl

Det är intressant att notera de olika processer jag går igenom inför flytten. Mentalt är jag redan nere i Malmö och länge längtade jag bara härifrån. Under sommaren har jag varit tacksam att få uppleva en sista sommar i den grönskande och bär/fruktrika oasen. Igår började jag memorera känslan av att gå barfota på det trägolv jag själv har lagt, titta på väggen jag målat och sitta i köket som vi skapat.

Likaså börjar jag notera annat som jag vill ta avsked ifrån, bl a vänner!

Igår fixade Mats och jag det vi kunde på bilen och vi uppmuntrade Lasse och åka till vännen Ludde för att flyga och basta i stället för hunungs- och bilfix. Vi får se vad som blir gjort idag. Det regnar och jag ligger kvar i sängen, det är ingen brådska att kliva upp.

Augusti är snart slut

Trevlig helg!

Gårdagen var en grå, regnig och lite tung dag. Jag förberedde inför honungsslungningen och småfixade lite annat. Mats har problem att hålla vikten och mår genast sämre både fysiskt och psykiskt av att gå upp några kilon.

På facebook publicerades den här bilden:

Jag blir alltid lika snurrig när året precenteras medsols. Vid en fråga på facebook för några år sedan fick jag veta att jag inte är ensam, ganska många svarade att de ser året på samma sätt som jag, motsols.

Jag undrar vad det beror på. I vilket fall som helst så går vi obevekligen mot höst!

Höstkänning

När vi körde till Borlänge igår såg vi hur gässen börjat samlas på åkrarna och ett helt gäng flög över vägen. Även en hel del gula löv börjar synas. Det är märkbart att hösten närmar sig!

Efter jobbet svetsade Lasse några nya plåtar på bilen. Mats hejade på och jag lagade sen middag. Sedan tog vi pensionärsfredag och jag somnade som så ofta i fåtöljen!

Paus

Alltsedan förra sommaren har vi arbetat hårt för att hitta lösningar så att vi kan slå oss till ro och underlätta för att kunna ägna oss åt det vi uppskattar som mest. Vi lyckades få bilköpet upphävt efter mycket arbete och vånda och lyckade hitta en annan handikappanpassad bil. Vi fick barnbarn och insåg att vi inte ville missa hennes utveckling, att vi inte ville genomgå en isolerad vinter till, att vi behövde hitta en hållbar och bekväm lösning eftersom vi oundvikligen blir äldre och det ena ledde till det andra. En försäljning av huset och flytt till Malmö blev målet.
Detta ledde till att vi i mars startade processen, en utrensning påbörjades och vi har aktivt letat intresserade köpare, öppnat loppis och mentalt har vi redan flyttat. Lasse förbereder sig för en flytt till en lägenhet i Långshyttan i höst.
Denna process har tagit på krafterna och humöret och vi tror att det varit en orsak till att även hundflocken varit i obalans.

Vi behöver en rejäl paus och det kan vi inte ta här hemma. Därför bestämde vi oss för att göra en resa till Skåne och utnyttja möjligheten att bo i Helenas hus i Lökaröd. Där kan vi träffa barnen och Ylva Lo och återhämta krafter inför höst och vinter oavsett om huset blir sålt eller inte. Är det möjligt stannar vi flera veckor, vi har ingen brådska hem. Vi kan se oss omkring i Malmö efter alternativa bostadsområden och ev även titta på någon lägenhet som just nu är ledig.

Innan vi reser ska bilen bli fixad av Mats och Lasse och därefter ombesiktigas. Den överlevande bikupan ska skattas på honung som ska slungas och hus/trädgård förberedas för en eventuell visning när vi är bortresta. Har vi tur blir detta klart nästa vecka.

Vardagslunk

De senaste dagarna har varit harmoniska. Jag har tagit tid till reflektion och att bara vara. Skåneresan hägrar, ränteläget lovar att bli bättre och bilen förbereds för reparation.