månadsarkiv: september 2024

Forsakar

Gårdagens utflykt!

Jag hoppas kunna lägga in en video under dagen men nu kräver Ylva Lo min uppmärksamhet. Föräldrarna har sovmorgon.

Det går inte att ändra videoformatet här på min iPad så det får bli en stillbild i stället. När jag var där senast, för så där 55 år sedan, kunde man se fallet från botten av ravinen. Nu var det avstängt och de hade byggt en plattform över fallet. Alldeles för våghalsigt för mig med min svindel! Men det var en vacker och skön promenad i den härliga bokskogen med kittlande branter.

I eftermiddag far den lilla familjen tillbaka till Malmö. Vi har deltagit i familjelivet med en alldeles underbar 9-månaders Ylva Lo. Jag passar på att njuta, vi vet inte när vi träffas nästa gång.

Vi ska förbereda hemfärden som vi tror blir på torsdag, en dagsresa även denna gång. Det kommer att bli skönt att komma hem, tre veckor hemifrån är alldeles lagom.

Nu är de här!

Vi får några dygn tillsammans med favoritfamiljen. Ylva Lo utvecklas i rasande fart, handklapp och baklängeskrypning har tillkommit de senaste dagarna. Hon är också betydligt mer ”mammig”. Och fantastiskt underbar!
Mats mår lite bättre, besöket livar upp honom. Hundarna tycker att Ylva Lo är spännande och vice versa.

Idag är planen att vi ska besöka Forsakar som ligger 5 km härifrån. Ylva Lo följer med i bärsele och Mats stannar hemma med hundarna.

Lite ändrade planer

Mats har bättre och sämre dagar och perioder vilket blirbetydligt mer märkbart när vi inte är hemma. Han har varit mycket trött efter hjärtstartarens ingrepp och ev har den fortsatt att göra några mindre ingrepp också. Vi är trygga med att hjärtstartaren gör sitt jobb men under en sådan här period orkar Mats inte särskilt mycket och vi kommer båda lite ur balans. Der är då tur att vi får kärt besök som skingrar våra tankar fastän vi fått ändra planerna att köra till Malmö och hämta dem. Mats orkar inte med en 5-timmars bilresa och jag vill inte lämna honom ensam så länge. I stället tar Elin, Viktor och Ylva Lo tåget och blir hämtade i Kristianstad i eftermiddag.

Jag fortsätter att hålla koll på lediga hyresrätter i Malmö, det dyker upp en och annan intressant 3:a. Inflyttning just nu gäller från 1/11-1/1 2025. Inget nytt har hänt kring vårt hus fastän vi har en del besökare på både Hemnet och Fastighetsbyråns sida. Jag hoppas på ett under men ställer in mig på ytterligare en vinter i Arkhyttan!

Torsdagen

Det är ordentligt kallt på nätterna och dagstemperaturen är betydligt svalare och årstidsanpassad. Mats är fortfarande tagen av sitt tillslag och sover mycket. Jag har fått ögonmigrän flera gånger och som vanligt vet jag inte vad det beror på.

Mats föreslog att vi igår skulle göra en utflykt till Kivik-Esperöds Arboretet som ligger bredvid Kiviks bryggeri. Det var en mäktig känsla att vandra i den vildvuxna skogen med exotiska träd och buskar. Vi provsmakade och köpte med oss ljuvlig äppelmust från butiken i området.

Först nu börjar tankarna på hemma att komma, om en knapp vecka räknar vi med att vara tillbaka i Arkhyttan. Lasse har skaffat oss ett par nya sängar och om allt går som det ska säljer han vår terassvärmare i kväll.

Men först ska vi tillbringa helgen med Elin, Viktor och Ylva Lo. Vi kör till Malmö och hämtar dem i morgon förmiddag.

Njuta av ”nuet”

Gryning i Lökaröd

Under gårdagen återhämtade jag mig, jag fick lite migrän men dammsög, tvättade och gjorde en äppelkaka.
Mats fick en hjärtrusning på eftermiddagen och hans hjärtstartare fick gå in och jobba. Ibland gör den det utan att han märker det men när den behöver ta i mer är det ingen tvekan. Det triggar oss naturligtvis och Mats behöver ett antal dagar innan han känner sig lugn igen. Jag blir påmind om hur viktigt det är att ta till vara på tiden/”nuet”…

Igår kväll hade vi bara 8 grader och min andedräkt bolmade vid kvällskissningen av hundarna. Likaså immade glasögonen igen när jag kom in. Nymånen var oerhört vacker på den molnfria himlen.

Nu eldar jag för att få upp värmen och mysfaktorn.

Dagens program är beroende på dagsformen, ev åker vi till Kåseberga. I övrigt förbereder och barnsäkrar vi inför Ylva Los ankomst!

Mats

Många känslor är svåra att beskriva i ord. Jag försöker så gott jag kan men hittar ofta inte de rätta orden. När jag läste på instagram hur Carina Bergfeldt beskrev sin kärlek till ”dansken”, som hon kallar sin man, blev jag så lycklig. Det var så rätt och fint beskrivet hur jag känner för Mats och mitt förhållane att jag lånar en bit hennes ord!

Lämnade Malmö

Malmö C

Jag lämnade Malmö och tog SkåneExpressen mot Kristianstad och bytte till Simrishamnsbussen i Vä. Efter drygt 2 timmar klev jag av i Degerberga. Där hann jag säga hej och hej då till Tobias som tog bussen åt andra hållet för att resa hem till Köpenhamn.

Fiskare vid stationen.

Det var fint att komma ”hem” till Mats och hundarna och lugnet i Lökaröd var bedövande!

Dagarna hos Elin var underbara. Det känns bra att ge Elin och Viktor lite ledighet från föräldraskapet.
Jag njuter intensivt av att få vara med Ylva Lo. Sedan cancertiden är jag väldigt noga med att vara närvarande och ta tillvara tiden och möten. Under en lång period lämnade jag Elin och Åsa som om det var för sista gången. Lite av den känslan återkommer med Ylva Lo. Jag tar tillvara tiden vi har tillsammans och det är utmattande. Likaså kräver en krypande 9-månaders person som är klåfingrig och aktiv ständig passning, det finns inte mycket tid för egna tankar under hennes vakentid. Det hade jag glömt!
Visst blev jag trött men samvaron med henne gjorde mig även lite yngre!

Hej då!

Sista morgonen tillsammans här i Malmö. Nu ska jag vila i Lökaröd innan de kommer dit till helgen. Att vara här har varit underbart men några dagars vila är välbehövligt. Småbarnsenergier tar på krafterna!

Lördag

Tidlösa, en vacker men giftig blomma i Lökaröd.

Tobias har filmat Lökaröd med sin drönare

https://drive.google.com/file/d/16igvNcN-K408v2iX0wzw4I6xODq5rmxh/view?usp=drive_web

Igår kväll hade familjen Sjöbom kräftfest!

Under dagen tog Ylva Lo och jag en promenad och hamnade bl a i Möllevången och deras folkliv. De hade Mölledagar med loppisar på många bakgårdar.
På kvällen var Ylva Lo och Viktor på en släktfest, Elin jobbade i ateljen och jag fick några timmar för mig själv. Det var skönt, ensamvarg som jag är. Men jag njuter oerhört av att vara här!

Värmen fortsätter, vi får se vad denna söndag bjuder på.

Foto från promenaden, mitt i Malmö!